کاسه نمد چیست و انواع آن؟
این قطعه کاربردی به طور معمول از دو بخش تشکیل شده: بخش فلزی و سخت بیرونی و بخش انعطاف پذیر داخلی. کار اصلی عایق کاری را بخش انعطاف پذیر انجام می دهد که به بخش فلزی چسبیده می شود. بخش داخلی از پلاستیک طبیعی تشکیل شده و با اعمال فشار مناسب بر روی محور، باعث جلوگیری از روغن ریزی می شود.
نحوه عملکرد کاسه نمد چگونه است؟
نحوه عملکرد این قطعه بسیار ساده می باشد. لبه بر روی بخش دوار به طور معمول شفت قرار می گیرد و جداره (قطر بیرونی) در محفظه نگه دارنده به صورت فشرده چفت می گردد و کاسه در جای خود قرار میگیرد. برای جلوگیری از حرارت زیاد، لبههای این قطعه باید روغن کاری شوند.
انواع کاسه نمد:
به طور کلی از کاسه نمد در سیستم های متحرک شامل حرکات دوار، نوسانی (Oscillating) و رفت و برگشتی استفاده می کنند.
- حرکت دوار: جهت چرخش در این سیستم ها برای آب بندی بسیار پر اهمیت می باشد. شفت ممکن است به صورت راست گرد، چپ گرد یا در هر دو جهت بچرخد.
- حرکت نوسانی: در این حرکت، شفت در یک قوس با زاویه ای معین نوسان می کند.
- حرکت رفت و برگشتی : شفت به داخل و خارج محفظه حرکت می کند.
انواع کاسه نمد:
شکل لبه بر نوع آب بندی این قطعه تاثیر مستقیمی می گذارد و این شکل به محیط، سرعت شفت، فشار، دما و پارامتر های آلودگی مرتبط می شود. نوع محیط ها می تواند از روغن و گریس تا آب و مواد غذایی و لبنی باشند. همه این موارد بر نحوه انتخاب تاثیر گذار است.
- نگهدارنده روغن: استفاده در محیط های خالی از آلودگی
- نگهدارنده گریس: آب بندی گریس در فشار استاندارد و محیط های غبار آلود
- جدا کردن دو سیال: برای جدا کردن دو سیال مختلف بکار می رود
اجزای مجموعه آب بندی چه هستند؟
مجموعه آب بندی به سه بخش مرز آب بند (Sealing Edge)، لبه آب بند (Seal Lip) و لبه گرد گیر (Dust Lip) تقسیم می شود.
- مرز آب بند: این بخش، سطح مقطعی همچون یک گوی (Wedge) دارد و برای آب بندی، بر روی سطح شفت فشار وارد میکند.
- لبه آب بند: این بخش از اجزا منعطف تشکیل شده و طراحی آن به گونه ای می باشد که آب بندی آن حتی در صورت ارتعاشات موتور و تغییرات فشار سیال، دچار مشکل نشود. برای بهبود تماس شفت با کاسه نیز از یک فنر استفاده می کنند.
- لبه گرد گیر: این بخش مانند یک مرز آب بند اما بدون فنر عمل می کند تا از ورود گرد و غبار جلوگیری کند.
کلام آخر:
در موتورها، حرکت رفت و برگشتی پیستون ها به حرکات دوار شفت تبدیل می گردد و شفت نیز توسط یاتاقان های فلزی در بر گرفته شده است. برای روغن کاری یاتاقان ها و همچنین بخش هایی که فلزات با یکدیگر در تماس می باشند، از روغن استفاده می شود. از آنجایی که محفظه روغن به محفظه موتور متصل است، یاتاقان ها نیاز به فاصله مشخصی بین موتور و شفت دارند. این محصول برای جلوگیری از روغن ریزی ناحیه اتصال یاتاقان ها استفاده می شود.